9 Ocak 2008 Çarşamba

Pırlanta da Berraklık Dereceleri

İnklüzyonlar derecelendirilirken baz alınan kusursuz berraklık ölçeği, (GIA’ca belirlenen FL’den (kusursuz) I’ya (inklüzyonlu) uzanan bir ölçek) 10 kat büyütülmüş halinde düzensizlikler gözlemlenerek belirlenir.

Laboratuar tescilli S12 berraklık derecesi, inklüzyonların teknik olarak çıplak gözle görülmeyeceği noktayı gösterir. 1-3 arası dereceler sırasıyla inklüzyonların derecesini belirlemek içindir, şöyle ki;

FL:
Kusursuz/tertemiz– iç veya dış kusuru yok; çok ender ve güzel.

IF:
İçi temiz – iç kusuru yok, nadir ve güzel.

VVS:
Çok, çok hafif inklüzyonlu– bu derecedeki inklüzyonların 10 kat büyütülmüş halde tespiti zordur. Çok iyi kalite Pırlanta

VS:
Çok hafif inklüzyonlu - inklüzyonlar çıplak gözle görülemez. VVS derecesindeki Pırlantatan daha ucuzdur.

SI:
Hafif inklüzyonlu -inklüzyonlar büyüteçle kolaylıkla görülebilirler, ama çıplak gözle mümkün değil. Berraklık derecesi açısından çok değerlidir.

I:
Inklüzyonlu - Inklzüyonlar bellidir ve çıplak gözle görülür.




Hangi Berraklık Derecesini Seçmeliyim?

Çıplak gözle görülebilir inklüzyonlar içermeyen bir Pırlanta seçmenizi tavsiye ederiz. VS1 ve VS2 derecesi çıplak gözle görülemeyen inklüzyonlar içermektedir. Bu berraklık derecesindeki Pırlantalar kusursuz Pırlantalardan çok daha ucuz olmalarına karşın Pırlantanın doğal güzelliğini azaltan gözle görülür inklüzyonlar içermez.

Unutmamak gerekir ki, yüksek berraklık derecesinde bir Pırlanta daha düşük dereceli Pırlantadan daha güzel olacak diye bir şey yok. Düşük berraklık derecesindeki bir Pırlanta ancak büyüteç altında görülebilir inklüzyonlar içerebilir, dolayısıyla inklüzyonları çıplak gözle görülemez. Yüksek berraklık daha tercih edilir ve değerlidir, ancak doğru nedenlerle berraklığı seçtiğinizi bilmeniz en önemlisidir.

Hiç yorum yok: