9 Ocak 2008 Çarşamba

ÜNLÜ ELMASLAR

Bu elmasların, gerçekte kurgunun iç içe geçtiği ilginç ve değişik hikayeleri vardır.

Cullinan I

530.20 carattır. 1905 yılında bir Güney Afrika madeninde bulunmuştur. Bilinen elmasların en büyüğüdür. İşlenmemiş haliyle 3106 carattır. 1907’de İngiltere Kralı VIII. Edwardo’ya verildi ve sonra 9 büyük parçaya ayrıldı. Bu parçalarda en büyüğü olan Cullinan I. Armut şeklinde kesildi. Bugün de hala üzerinde bulunduğu, İngiliz Kraliyet asasına yerleştirildi. Bugün, Londra’da Kraliyet mücevherleri arasında sergilenmektedir. “Afrika’nın Büyük Yıldızı” olarak da bilinen Cullinan I halen dünyanın en büyük elmasıdır.

Regent

140.50 carrattır. Regent’ın olağanüstü bir hikayesi vardır. Hindistan ‘da bulundu ve esrarengiz maceralardan sonra Avrupa’ya geldi. “Pitt” elması diye de bilindiği İngiltere’de kesildi. Pitt elmasını Thomas Pitt , 1717’de Orleans Dükü Philippe’e sattı böylece Regent ismiyle Fransa Kraliyet mücevherlerinin bir parçası haline geldi. İhtilal ve Napeleon dönemleri boyunca, başka pekçok maceralara da konu oldu. En sonunda, 1887’de bir müzayede de kraliyet mücevherlerinden ayrılarak, bugün de içinde bulunduğu “Louvre” müzesinde sergilenmeye başlandı.

Orloff

194.75 carat. Bu elmas 18. yy ortalarında, bir Fransız askeri tarafından bulunduğu tapınaktan çalınmadan önce, Hindu bir tanrı heykelinin parlak gözlerinden birini oluşturuyordu. Daha sonra onu Gregory Orloff’a fahiş bir fiyata satan İranlı bir tacirin eline geçti. Gregory Orloff, Rus İmparatoriçesi Katarina’nın eski sevgilisiydi. Orloff , bu elması Katarina’ya hediye ederek, aşkını geri kazanacağını umuyordu. Katarina bu teklifi reddetti ve elması asla takmadı. Ancak imparatoriçe elması. İmparatorluk Asa’sındaki Kartal’ın üzerine monte ettirdi. Orloff elması, bugün yine aynı yerinde Moskova Kremlin’de bulunmaktadır.

Hope

44.50 carattır. Ünlü mavi elmasın sahibine kötü şanş getirdiği söylenir. Bu trajik hikayenin içinde, XIV Louis ve Marie Antoinelle’in ölümlerinden onun sorumlu olması da yer almaktadır.1830’lu yıllarda Londra’da Henry Philippe Hope tarafından satın alındı. Kuşaktan kuşağa aile mirası olarak nakledildi ve 1906’da Lord Hope, elması borçlarının bir kısmını ödemek için sattı. Hope, 1958 yılına kadar pekçok el değiştirdi. Newyork’lu elmas taciri Harry Winston, Washington D.C.’de Smitosonion Entitüsü’ne verdi. Artık başka kurbanları olmayacaktı ve göz kamaştırıcı güzelliğiyle hayranlık uyandırmaya devam edecekti.

Nadir renkteki elmaslar

Bazı doğal renklerdeki elmaslar çok ünlüdür. Son günlerde mücevherde kullanılan çoğu elmas ‘beyaz renkte’ görülür. Renkli elmaslar, elmasların ayrı, nadir ve muazzam değerli bir kategporisini oluşturur. Her renkte olabilirler. Pembe, mavi, kahverengi yeşil ve hatta siyah. En sık rastlanılan renkler altın veya kanarya sarısıdır.

Cond’e

Gül pembesi armut şeklindeki bu elmas 50 carattır. Cand’e en sıradışı tarihi taşlardan biridir. Bugün de Paris yakınlarında, Chentilly’de Cond’e müzesinde görülebilir.

Tiffany

128.51 caratla, bilinen en büyük sarı elmastır.Yastık şekli pırlanta kesimindedir ve New York,Tiffany’s de sergilenmektedir.

Dresden

Armut kesimli Dresden, 41 caratla en büyük yeşil elmastır.

Wittelsboch

35.32 caratlık,muhteşem mavi elmas İsanya kralı IV. Philppe aitti.

Hiç yorum yok: