9 Ocak 2008 Çarşamba

PIRLANTANIN KESİMİ

Pırlanta kesimi, taşın simetrisi ve boyutlarıyla ilgili bir özelliktir. Kesim, Pırlantaya ışıltı ve pırıltı verir; ışığı kırma yeteneğini belirler. Pırlanta kusursuz bir renk ve berraklığa sahip olsa da kötü bir kesim yüzünden mat görüneceğinden, kesim, Pırlantanın en önemli özelliği olarak addedilir. 4C içinde kesim, doğrudan insan elinin ürünü tek özelliktir, diğer üçüyse doğanın eseridir.

Pırlantanın yansıttığı parlaklık ve pırıltı, emdiği ışığı yansıtma yeteneğine bağlıdır. Pırlantalar genellikle 58 yüzeylidir (düz yüzey ya da yüz) ki bu yüzler birbirini tam açıyla keser, birbiriyle orantılıdır. Bu da Pırlantanın yansıttığı ışık miktarından tümüyle faydalanarak Pırlantanın güzelliğini artırır.

Pırlanta Boyutları

Çap:
Pırlantanın ortası (kemer) baz alınarak ölçülen genişliği.

Tabla:
Pırlantanın en üst ve en geniş yüzeyidir.

Taç:
Pırlantanın kemer ile tepe yüzeyi arasındaki bölümdür.

Külah
Pırlantanın kemerden tabana kadar uzanan alt bölümü.

Kemer


Bir Pırlantanın en geniş bölümünü çevreleyen dar bant. Pek çok Pırlanta tamamıyla perdahlanmış veya hatta traşlanmış bir kemerle tamamlanır

Taban/Külah ucu
Pırlantanın en alttaki yüzeyi. Tercih edilen taban (dereceli bir optik araçla ya da araçsız) mikroskop yardımı olmadan görülemez.

Derinlik/yükseklik
Pırlantanın tepesiyle tabanı arasındaki yükseklik.


Bir Pırlantanın İdeal kesimli Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz?

Kesimin genişlik ve derinliği, ışığın Pırlanta içindeki dolaşımını belirler. Bir Pırlanta eşit boyutlara ve simetriye sahipse ışık içeride her yüzeyden yansıyacak ve bir parlaklık ve parıltılı bir görüntü kazandıracaktır. Taş fazla derin veya fazla yassı ise, ışık taşın alt kısmından kaçacak ve Pırlanta parlaklığını kaybedecektir.















Yassı Kesim
Pırlantanın kesimi çok yassı ise, ışık yansıtılamadan külah yoluyla kaçar.


İdeal Kesim
Bir Pırlanta uygun boyutlarda kesilmişse ışık bir yüzeyden diğerine yansır ve ardından taşın tepesinden yayılır.
Derin Kesim
Bir Pırlantanın kesimi çok derinse, ışığın bir kısmı külahın karşı tarafından kaçar ve Pırlanta kararmış ve mat görünür.


Bir Pırlantanın kesimi veya boyutları, kemer çapının boyutuna göre yüzdelik oranlarla ölçülür. Pırlantanın kemer çapı daima %100 diye düşünülür. Örneğin, bir Pırlantanın kemer çapı 10 milimetre (% 100) , tepe yüzeyi/tavan 5.6 milimetredir. Toplam derinlik ölçüsü de 6.1 milimetredir. Bu Pırlanta, % 56 tavan ve % 61 derinliğe sahip bir taş olarak tanımlanır. Tavan ve derinlik yüzdeleri, boyutların uygunluğunu belirlemede kilit unsurlardır. Uygun tepe oranı % 55-60 arasındadır.

Hiç yorum yok: