9 Ocak 2008 Çarşamba

Fantazi Renkler

Rengin varlığı bir Pırlantayı daha nadir ve değerli kılıyorsa da, şaşırtıcı olabilir ama Pırlantalar- nadiren doğanın bir oyunuyla- mavi, yeşil, kehribar sarısı, pembe veya bazen kırmızı renklerde de olabilir. Bu grup Pırlantalar oldukça değerlidir ve “Fantazi” diye sınıflandırılır. Bu renkler nadir bulunmaları dolayısıyla sahip oldukları değerden ötürü son derece pahalı olabilir.

Işınırlık/Işıma etkisi

Kimi Pırlanta alıcıları, son kararı vermeden önce Pırlantanın ışınırlık derecesini de görmek ister. Işınırlık bir Pırlantanın doğrudan güçlü bir morötesi ışığa tutulduğunda hafif mavimsi kızıl ışık yaymasına neden olan tek özelliktir. Zayıf, hafif, orta, güçlü veya çok güçlü diye sıralanan ölçülere göre değerlendirilir. Kimileri, bu özelliğe sahip Pırlantaların peşindeyken kimileri bunu dikkate almaz bile. Dolayısıyla bu bir kişisel tercih meselesidir.

Hangi Renk Pırlanta En İyisidir?

Titiz alıcılar, D-F grubundan renksiz Pırlantalarla ışınırlık derecesi sıfır, güçsüz veya hafif olanı tercih eder. Dürbün benzeri yardımcı bir araç olmadan gözle görülür bir rengi olmayan çok değerli bir parça için G-I grubundan çok hafif renkli beyaz ve orta veya güçlü ışınırlık derecesinde bir Pırlantaya bakmalısınız. Renk konusunda taviz vermek niyetinde değilsiniz, ama bütçenize göre davranmak da istiyorsunuz; bu durumda güçlü ışınımlı, İdeal kesimli ve S1 berraklığında bir parçayı tercih edebilirsiniz. Yine de çekici geliyorsa, kızıl ışınımlı olanı da seçebilirsiniz

PIRLANTANIN BERRAKLIĞI

Bir Pırlantanın bileşimindeki dış element zerreleriyle ilgilidir.

Hemen hemen tüm Pırlantalar, yapı taşı olarak “çok küçük saf karbon zerreleri” içerir. Bunlar, her bir Pırlantayı nadir eşsiz bir taşa dönüştüren zerreciklerdir ve “inklüzyon” diye adlandırılır. Bunların çoğu, genelde çıplak gözle görülmediğinden büyütülmek kaydıyla gözlemlenebilir.

İnklüzyonlar, çizik, kusur, renk bozuklukları, kristaller veya Pırlantanın saf güzelliğini azaltan diğer küçük özellikler gibi görünebilir. En arzu edilen Pırlantalarsa tamamen kusursuz ve çok nadir olanlardır. Doğada çok az kusursuz Pırlanta bulunur, dolayısıyla da bu Pırlantalar çok daha değerlidir.

Unutulmaması gerekir ki bu tür inklüzyon zerrecikleri dışında Pırlantanın yüzeyinde de hatalar olabilir ki bunlara “leke” denir.

İnklüzyonların Gözlemlenmesi

Kuyumcular, bir büyüteç kullanarak Pırlantanın bileşimindeki inklüzyonları gözlemler. Bu araç, kuyumcuların, bir Pırlantayı gerçek ölçülerinden 10 kat daha büyük görmelerini sağlar ki bu sayede inklüzyon zerrecikleri daha doğru tahlil edilebilir. Aşağıda dikkate alınması gereken bazı noktalar sıralanmaktadır:

Bir çerçeveyle bazı iç inklüzyonlar ve lekeler gizlenerek, Pırlantanın görünüm ve berraklığı artırılabilir.
Pırlantanın tepe ya da ortasına yakın bir yerde inklüzyon varsa, taşın ışığı yayma yeteneği azalabilir, dolayısıyla da Pırlanta daha az ışık saçar.
Büyük inklüzyonlar da ışığın dağılımını etkiler ve gizlenmeleri de zordur.

Hiç yorum yok: