9 Ocak 2008 Çarşamba

PIRLANTA TARİHÇESİ

Elmas kristalleşmiş saf karbondur: İşlenmemiş elmas, değişik boyut ve şekillerdedir. Elmas bilinen en sert doğal maddedir. Bir elmasın yüzeyini ancak diğer bir elmas çizer veya keser. Bu yüzden elmaslar hiçbir zaman yan yana muhafaza edilmezler.

Elmasların yaşı milyonlarca yılla ifade edilir: Elmasın oluşumu, milyonlarca yıl önce, yerkürenin derinliklerinde, karbonun, muazzam bir ısı ve basınç altında kristalleşmesiyle başladı. Elmas cevheri, volkanik patlamalar sonucu yüzeye çıktı. Daha sonra, volkanik hareketler yavaşladığında ve soğuma başladığında, elmas katılaşmış magma(alüvyol tabaka) ile örtülü bir şekilde kaldı. Alüvyol tabakalardaki elmaslar, bazen son bulundukları yataklardan çok uzak yerlerde şekillendiler. Yüzyıllar boyunca çeşitli etkenlerle aşındılar ve önce yağmur sularıyla taşındılar sonra nehir alüvyonları içinde elmas yatakları oluşturdular.

Dünyanın Sibirya ve Afrika gibi bazı bölgelerinde elmas, alüvyol tabakalar içinde bulunur. Bu tabakalarda bir maden açmak ve elmas çıkarmak oldukça uğraş verici ve maliyetli bir iştir. 1 carat elmas için ortalama 50 tonluk bir tabakayı kazmak ve işlemek gerekmektedir. Bu yüzden, elmas madenciliği için hatırı sayılır derecede finansal ve endüstriyel kaynaklara ihtiyaç vardır.

Aşınmış olan tabakalar, akıntılar ve nehirler vasıtasıyla denize doğru taşınırlar. Dünyanın Sierra Leone gibi bazı bölgelerinde ise, alüvyonların içinde gömülü olan elmaslar nehir kıyılarından çıkarılır.

Bir genelleme yapılacak olursa, tüm bir madenden çıkarılan elmasların % 20’si mücevher yapılabilecek yeterli kaliteye sahiptir. Kalan kısmı endüstriyel amaçlarla kullanılır. İşlenmemiş elmasların çoğu, De Beer’ Central Selling Organisation (C.S.O) tarafından pazarlanır. Londra ‘daki genel merkezlerinde, elmaslar ayrılır, sınıflandırılır, değerleri belirlenir ve sonra dünyanın dört bir yanındaki elmas kesimcilerine satılır.

İşlenmemiş elmas, 5000’den fazla sayıda kategoriye ayrılır ve sonra Londra’da yılda 10 kez düzenlenen bir organizasyonla satışa sunulur. C.S.O’nun hatırı sayılır finansal kaynakları,elmas piyasasındaki geçici dalgalanmaların dengelenmesini sağlamaktadır. Stratejik pazarlamayla,dünya elmas satışları dengeli bir seviyede tutulmaktadır.

Hiç yorum yok: